Het Nederlandse pensioenstelsel gaat veranderen
Per 1 juli 2023 geldt een nieuwe pensioenwet: de Wet toekomst pensioenen (Wtp). Daardoor veranderen de pensioenregelingen voor iedereen in Nederland. Dus ook voor u, als u nog pensioen opbouwt, als u in het verleden bij ons pensioen heeft opgebouwd of als u gepensioneerd bent.
SPF wil per 1 juli 2025 over op de nieuwe pensioenregeling.
In de nieuwe regeling willen SPF en DPF ervoor zorgen:
1. dat het kapitaal voor uw pensioen blijft groeien.
2. dat de risico's binnen de beroepsgroep worden gedeeld.
Dit betekent dat als er bijvoorbeeld minder geld beschikbaar is voor pensioenen, we gezamenlijk oplossingen zoeken om de gevolgen hiervan te beperken. Zo proberen we te voorkomen dat uw pensioen verlaagd moet worden.
3. dat het kapitaal dat u voor uw pensioen opbouwt van u blijft.
Het geld dat u voor uw pensioen heeft opgebouwd, wordt alleen voor uw pensioen gebruikt. Dit betekent dat we voorkomen dat kapitaal voor het pensioen van de ene generatie wordt gebruikt om het pensioen van een andere generatie te financieren.
Dit blijft hetzelfde voor u in de nieuwe regeling:
- U ontvangt uw pensioen zolang u leeft, nadat u uw pensioen laat ingaan.
- U bepaalt zelf wanneer u uw pensioen laat ingaan.
- Keuzes rondom pensionering blijven bestaan.
o Eerder stoppen met werken en met pensioen gaan.
o Later stoppen met werken en met pensioen gaan.
o Eerder of later gedeeltelijk stoppen (deeltijdpensioen). - Nabestaandenpensioen na pensionering.
- Krijgt u op dit moment een wezenpensioen? Dan verandert er voor u niets. U krijgt tot uw 23ste jaar een wezenpensioen.
- Vrijwillig extra pensioen sparen is ook in de nieuwe regeling mogelijk. Iedereen kan van deze bijspaarregeling gebruikmaken om binnen hun fiscale ruimte een hoger pensioen op te bouwen.
- Premievrijstelling bij beroepsarbeidsongeschiktheid blijft optioneel maar is de standaardoptie. Met deze verandering zorgt SPF ervoor dat deelnemers standaard beschermd zijn tegen het betalen van premies bij arbeidsongeschiktheid, tenzij ze er expliciet voor kiezen om deze bescherming uit te schakelen.